Rullgardiner
När man behöver få det riktigt mörkt i ett rum så är rullgardiner den allra bästa lösningen. En rullgardin måste måttbeställas eftersom den inte får släppa in ljus längsmed kanterna. Den enklaste formen av gardin är den som hänger löst på insidan av ett fönster. För sovrum så kan detta fungera alldeles utmärkt, men då man vill få det mörkt i en möteslokal så krävs det ofta lite mer avancerade lösningar som dessutom ska vara enkla att kontrollera och justera.

 
Med en rullgardin så får man det maximala solskyddet som gör det möjligt att se filmvisningar eller att undvika insyn då rikshemligheter ska diskuteras!

 
Ett mörkt rum
Då man eftersöker mörker så kan det bli nog så irriterande med en liten strimma ljus som ligger rätt över projektorduken. Hur man än drar i de vanliga gardinerna och riktar persiennerna så får man aldrig det riktigt mörkt. Man behöver inte hänga filtar över fönstret för att rummet ska bli mörkt om man bara ser till att ha installerat bra rullgardiner. Dessa ska vara gjorda i ett material som ljuset inte kan ta sig igenom och de måste sluta tätt vid fönstren.

 
Ska gardinen vara till för en möteslokal så är det också viktigt att den inte har ett störande mönster. Det kan bli fint med en enkel färg på möteslokalens sida och ett vackert mönster eller en annan färg på utsidan. Detta särskilt då man kanske har en matsal eller annan lokal som man vill skärma av med hjälp av rullgardiner.

 
Gardiner som är enkla att kontrollera
Den enklaste formen av rullgardin drar man ner med ett litet handtag och sedan drar man till i gardinen igen då man vill att den ska rullas tillbaka. Det här fungerar fint tills gardinen blir gammal och inte längre har samma återrullningsförmåga. Rullgardiner av hög kvalitet ska förvisso hålla länge, men vill man vara på den säkra sidan så är det bättre att skaffa den variant som styrs elektriskt.

 

Rullen kommer alltså alltid att fungera så länge automatiken är på plats. Då man vill dra ner gardinen så trycker man bara på en knapp vilket innebär att man inte måste gå från fönster till fönster för att manuellt dra ner gardinerna. En utmärkt lösning för en aula eller stor möteslokal!

 
Material som håller
När man använder sina rullgardiner flitigt så får de inte slitas alltför lätt. Det är klart att den typ av gardin som inte släpper in ljus har en viss tjocklek som gör att den är slitstark, men man måste också tänka på hur ut- och inrullning kommer att påverka kanter och tyg. Hög kvalitet innebär att man inte kommer att se fransar och förslitningar ens efter lång och flitig användning. Lägg till detta att färgen inte ska blekas hur enkelt som helst så att gardinerna förblir fräscha och snygga.

 
Man kan också satsa på rullgardiner som är lätta att rengöra med ett ytskikt som tål vatten och vissa rengöringsmedel. Det handlar mest om att få bort damm, men i vissa utrymmen så kan man ju även råka ut för fläckar som man inte gärna vill ha kvar på sin rullgardin.